Miercuri, 24.Apr.2024, 05:53Principală | Înregistrare | Logare

Meniu site

Forma intrarii

Chat

500

Trafic

Link catre

Spune unui prieten

Sondaj 1

Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 41

Sondaj 2

Sunteti afectati de schimbarile climatice din Romania?
Total răspunsuri: 39

Statistica


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Curs Valutar

Cautare

Deposit Files

Varsta site

Calendar

«  Noiembrie 2012  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Calculator

Principală » 2012 » Noiembrie » 13 » EUROPA---PARTEA I
13:55
EUROPA---PARTEA I
EUROPA – PRIVIRE DE ANSAMBLU
1.Aşezare : în emisfera nordică (boreală) şi aparţine masei continentale Eurasia – cea mai mare masă continentală a lumii. Are o suprafaţă totală de 10.034.000 km″ din care 9.200.000 km″ o constitue suprafaţa propriu-zisă a masei continentale (locul 5 între continente).
Este situat între 36°71’ lat. N şi 71° lat. N.
Este exclusiv un continent al zonei temperate şi al zonei boreale reci cu prelungiri în zona subtropicală (mediteraneană) de căldură.
În I-le Britanice trece meridianul Greenwhich (0), ceea ce face ca Europa să fie în cea mai mare parte un continent al Emisferei Estice.
În nordul continentului, se desfăşoară Cercul Polar de Nord care delimitează zona de căldură rece.
De la cel mai vestic punct (Capul Roca) şi până la extremitatea de nord-est a Munţilor Ural, sunt cca 6000 km, iar de la cel mai sudic punct (Capul Tanairon sau Matapan) din sudul Greciei (Peloponez) şi până la cel mai nordic punct (Capul Nord sau Nordkyn) din Pen. Scandinavă sunt cca 3900 km. Cel mai sudic pământ european îl constituie I. Creta, iar cel mai nordic pământ este Arh. Franz Josef.
1. Limite : Marginile masei continentale se scaldă în apele Oceanului Arctic, în cele al Oc. Atlantic până la strâmtoarea Gibraltar şi în apele Mediteranei şi ale Mării Negre în partea sudică. Între Marea Neagră şi Marea Caspică, limita este formată pe uscat de zona joasă transcaucaziană Kuma-Manici. Limita estică o formează valea fluviului Ural şi de la izvoarele acestuia, cumpăna de ape formată de crestele Munţilor Ural
2. Cronologie: Europa constituie unul dintre cele mai vechi teritorii locuite, fiind cunoscute în istorie aşezări eneolitice şi neolitice care au lăsat urme încă din mileniile XV-XX î.Ch. (desenele rupestre de la Altamira şi Lescaux vetrele locuite de pe valea Neanderthal şi din Dep Cro-Magnon, de pe valea Lupului şi Dârjovului şi în regiunea Starcevo – Doni Milanovac).
 
Civilizaţiile mediteraneene (greacă, macedoneană, elenistică, etruscă şi romană) şi-au impus influenţa în teritoriu, făcând mai bine cunoscută Europa care este descrisă încă de la mijlocul mileniului I ca fiind locuită de barbari, iar marginile nordice ale lumii cunoscute erau locuite de boreali, având ultimul
pământ cu numele de Thule (Ptolemeu, Strabon, Platon, Aristotel, Pliniu cel Bătrân).
Numele continentului este legat de numele unei fiice a lui Apolo cu o nimfă ce a fost exilată în teritoriul marginal Greciei Antice, peninsulare – Europa, dar şi de denumirea ereb dată de fenicieni teritoriilor apusene cunoscute la timpul respectiv.

Vizualizări: 1360 | Adăugat de: mihairoman | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Copyright MyCorp © 2024 |